Melírtechnikák

Melírtechnikák

A különböző színek és az árnyalatokkal való játék kiemelheti a haj fazonját, vágását. Egy jól eltalált festés vagy melírcsík elősegítheti, hogy még előnyösebben álljon frizuránk, hisz a szín és a fazon együtt növel. A hajfestékekkel és a színezési technikákkal egyazon frizurát is sokszínűvé, variálhatóvá tehetjük, csak ismernünk kell a lehetőségeinket, és akkor sem szabad megriadnunk, ha sokoldalúságunkért saját magunkat kell fejlesztenünk.
A melírtechnikáknak rengeteg változata van.

Ebből a fodrászok általában az átfűzéses módozatát használják. Ennek a módszernek is megvannak a válfajai, készíthetünk vele vékonyabb és hosszabb tincseket, adhatunk több árnyalatnyi színt is egy résznek – tényleg határtalan számú lehetőség van a kezünkben. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy egy-egy szakmabeli egy-egy jól elsajátított melírre építi az egész szolgáltatását. Nem variálják őket, nem adnak lehetőséget a vendégeiknek a választásra, önmagunknak a fejlődésre.
Szerencsére napjainkban azonban a vállalkozó kedvű kollegák kezdik egyre inkább előtérbe helyezni a lapmelírt is. Ez egy több precíziót igénylő munka, nagy odafigyeléssel kell nekikezdeni, hiszen több hibaforrás is rejlik benne. Mindemellett érdemes mindenkinek elsajátítani, mert számtalan variációs lehetőséget kínál: rakhatjuk egy passzéban a tincseket vékonyabban, vastagabban, ritkábban, vagy sűrűbben. Játszhatunk még a fóliák elhelyezésével is: állítva és átfűzve rakom fel, vagy csillagalakba és átfűzve, frizuraformához igazítva, vagy a vendégeink személyes igényeit figyelembe véve: vastag nyakhoz az alsó részre sötétebbet, homlokot nem kiemelve stb. érvényesítem az árnyalatokat.
Fontos előnye e technikának az is, hogy allergiás vendégek haját is festhetjük vele! Sok ember nem élhet a hajfestés nyújtotta lehetőséggel, mert allergiás a krémekre, azok valamely hatóanyagára, a szagára. A fóliás technikával azonban – bár igen munkaigényes módszer – ez is megvalósítható. Ez ugyanakkor egy új szolgáltatási lehetőséget is magában foglal, hiszen nem minden fodrász vállalja az ezzel járó felelősséget.
További előnyeként tudnám megemlíteni e technikának, hogy a lenőtt hajat is szépen újra lehet melírozni vele: mivel az eredeti hajszínt könnyebben fogja a festék, nem rakhatom rá az anyagot az egész tincsre egyformán, hiszen ez más tónusú, roncsolt hajat eredményezne. Amennyiben viszont fázisokban haladva, vízszintes részenként rakom fel a fóliákat, gyönyörű, egyenletes szint kapok.
A két főbb technika mellett meg kell még említenünk más melírozási módszereket is.
Természetes hatású, nem kontrasztos tincseket készítéséhez ideális lehet a fésűs és a pisztolyos módszer is. Mivel itt nem csak közvetlenül egy tincs, hanem a mellette lévő hajszálak is színt kapnak, ez elsősorban azoknál a vendégeknél ajánlott, akik nem akarnak erőteljesebb látványosabb színeltérést a frizurájukban. Itt figyelnünk kell arra, hogy a pisztolyozáshoz ajánlott a kívánt színnél mindig egy-két árnyalattal világosabb festéket és erősebb oxidálószert felvinni, hiszen itt nincsenek úgy beledolgozva az anyagok a hajba, mint pl. a fóliás melírnél.
Említést érdemel még a régebben nagyobb népszerűségnek örvendő kalapmelír is. Hozzáértő kezekben, megfelelő eszközökkel ez a technika is lehet meghatározó eleme a kínálatnak. Sokan ellenérvként hozzák fel e technikánál, hogy nem lehet kétszer ugyan azt a tincset befesteni vele, és fáj a vendégnek azok kihúzása a kalapból.
Úgy gondolom, hogy ezek a problémák is kiküszöbölhetőek precízióval és odafigyeléssel: mivel ennek a módszernek az alapja egy négyzethálós szerkezet, jól beigazított felhelyezés után ugyanazok a tincsek válnak elérhetővé a fodrászok számára, amelyeket előző alkalommal is festettünk.
Létezik az ún. tupír melír, amikor a vendég haját feltupírozzuk, és csak a kimaradó végeket festjük be – ennek eredménye egy színátfolyásos frizura lesz.
A férfiaknál és a rövid hajú nőknél használhatjuk a kesztyűmelír technikát is, amikor a vendég haját erősen belakkozom, majd a festékes kesztyűvel a tetejét átsimítom, s így a hajszálak végén lesz színeltérés – ez is nagyon kedvelt szolgáltatás.

A hajfestés és a melír nagy előnye, hogy a szokványosabb fazonokat is lendületessé, fiatalossá varázsolhatjuk a különböző technikákkal. A melír olyan a hajnak, mint a kiegészítő a ruhának, hisz megkoronázza, feldobja. a kapott külső látványt.

Az ombré módszert nem csíkok alkotnak, hanem a haj alját világosítjuk. A végeredmény természetes, mintha a nap szívta volna ki a hajunkat. A tövek maradhatnak eredeti árnyalatukban is, így legalább nem kell ügyelnünk a lenövésre. Az ombré további nagy előnye, hogy teljesen új és friss hatást ad a hajnak, sőt optikailag dúsabbnak tűnik hajkoronánk.

A fénymelírtől egészségesebbnek, csillogóbbnak tűnik hajunk. A módszer lényege, hogy a hajszínhez hasonló, csak kissé eltérő, ám világosabb melírcsíkokat viszünk fel a hajra, melyek így optikailag világosabbnak, fényesebbnek mutatják hajkoronánkat.